Dūkštas

SAVANORIŲ KOMANDA
Margarita Kaučikaitė (kuratorė)
Aurelija Tulauskaitė
Edgaras Glušnevas
Eglė Jacinavičiūtė
Ieva Saldauskaitė
Jūratė Bukauskaitė
Greta Valentukevičiūtė
Laima Čijunskaitė,
Vincentas Vienožinskis

MIESTELIO ATSTOVĖ
Gražina Sobčikienė
Gyventojai
737
Dirbtuvėse dalyvavę vaikai
Atstumas nuo Vilniaus
137
Objekto pavadinimas

Poilsio aikštelė mokyklos kieme

Metai
2013 m.
Ignalinos r. sav.
55.51358,
26.31656
Esama būklė
Dalinai išlikęs

Aplankytas 2020 m. vasarą: Išlikusi platforma prie krepšinio aikštelės, suoliukai iš rąstų neišliko.
Sukurti objektai
Pagaminti nauji tamsios spalvos rąstiniai suoliukai, išvalyta krepšinio aikštelė. Aikštelė nudažyta piešiniu iš skirtingos spalvos rutuliukų, perdažytos krepšinio lentos. Krepšinio stovo konstrukcijoje suformuota platforma apžvalgai ar sėdėjimui.
Panaudotos medžiagos
Medinės lentos, dažai, rąstai, seni mokyklos baldai

Dūkštas – miestas Ignalinos rajone, 23 km į šiaurės rytus nuo Ignalinos.

Didžiausias dirbtuvių iššūkis – atsispirti išankstiniams siekiams realizaciją vykdyti kitoje vietoje ir kitu būdu. Didžiausias dirbtuvių laimėjimas – bendruomenės įtraukimas: prisidėjo pavaduotoja, direktorė, jos vyras, kiekvieną dieną vaikų daugėjo.

Dirbtuvių įspūdžiai prasidėtų nuo paskutiniąją projekto dieną aptarimo metu vaikams užduoto klausimo – nuo ko viskas prasideda? Viskas prasideda nuo nieko, atsakė jie ir buvo teisūs.

Dūkšto mokyklos kiemo erdvė mums pasirodė didelė ir tuščia, tvarkinga ir prižiūrima, čia pajutome vaikų įvardytą “nieką” ir “nieko” įkvėptą “viską”. Su keturiolika linksmų ir entuziastingų Dūkšto vaikų kibome kurti. Idėjų buvo daug ir įvairių, nes projekto erdvė prašyte prašėsi būti užpildoma – bendravimą skatinančiomis sėdėjimo vietomis, šešėliuojančiomis pavėsinėmis, įdomiomis karstyklėmis ir supynėmis, spalvomis ir gera nuotaika.

Įpusėjus pirmajai dienai išsirinkome vietą projektui – iš visų įėjimų į mokyklos teritoriją matomą krepšinio aikštelę ir aplink ją esančią pievelę. Šioje vietoje nusprendėme sukurti tris objektus, kurie įkvėptų visos mokyklos vaikus būti kartu – pievelėje besirangančius suolelius, medinę terasą ant krepšinio lanko stovo bei kūrybiškų naujų žaidimų platformą ant krepšinio aikštelės dangos. Prie projekto prisijungė ne tik keturiolika vaikų ir devyni savanoriai, bet ir mokyklos direktorė Julija Griškienė su šeima bei pavaduotoja Gražina Sobčikienė.

Sunkų darbą derinome su pramogomis – visi žinojome, kad dienos pabaigoje bus šaunu ne tik pasigėrėti savo nuveiktais darbais, bet ir kartu išsimaudyti Persveto ežere. Projekto savanorius įkvėpė Dūkšto vaikų ir gyventojų gerumas bei nuoširdumas – vaišinomės vaikų pririnktomis avietėmis, šviežiu pienu ir sūriu, o didžiausią įspūdį paliko žibančios vaikų akys ir prisirišimas prie trumpam užklydusių svečių.

Projekto rezultatus pristatėme vaikų tėveliams, klausėmės vieno projekto dalyvio atliekamos muzikos akordeonu, kalbėjomės apie miestelio legendas bei pažadus tęsti projekto pradėtus darbus. Tikimės, kad projekte dalyvavusiems vaikams palikome neišblėstančių įspūdžių ir įkvėpėme norą veikti kartu. Tikimės, kad jie išaugs kūrybingais bei savo aplinką kuriančiais žmonėmis.

Projekto vieta 2020 m. vasarą, nuotrauka - Aurimo Urbano
Projekto vieta 2020 m. vasarą, nuotrauka - Aurimo Urbano
Projektą pristato
Architektūros fondo veiklą finansuoja
Partneris
Informacinis partneris
Draugai
Esame apdovanoti