Upyna

SAVANORIŲ KOMANDA
Tautvydas Tveraga - komandos kuratorius
Eglė Židonytė
Augustė Gasperaitytė
Paulius Petkevičius
Kristina Sviderskaitė
Danuta Vansovič
Lina Bartkutė Friedt
Olga Stremauskaitė

MIESTELIO ATSTOVĖ
Evelina Jarušauskienė
Gyventojai
500
Dirbtuvėse dalyvavę vaikai
19
Atstumas nuo Vilniaus
223 km
Objekto pavadinimas

Takelis-kambarėlis

Metai
2017 m.
Šilalės r. sav.
55.44845,
22.44144
Esama būklė
Neišlikęs
Sukurti objektai
Įrengtas (skirtingo aukščio-"banguotas") medinis apvalus suoliukas aplink medį, pakabintas hamakas
Panaudotos medžiagos
Medinės lentos, mediena, tinklas

Idiliškoje Upynoje KAD’o savanorių komanda kartu su vaikais išvaikščiojo visus užkaborius ir įsigeidė mesti iššūkį patys sau – „prikelti” pamirštą miestelio erdvę. Seniai nevaikščiotoje, dilgėlėmis ir krūmynais apžėlusioje, tačiau vyresnių miestelio gyventojų atmintyje išlikusioje dauboje gimė naujas projektas – „Takelis-kambarėlis”.

Prasidėjęs nuo vaikų fantastinių svajonių eskizų, perėjęs „gamtiškų” maketų etapą ir galiausiai organiškai susidėliojęs Takelis kaip sraigė įsisuko į miškelio erdvę šalia Upynalės upelio. Šis projektas kartu tapo konceptualiu draugystės simboliu – rato forma atkartojo vaikų ir savanorių susikabinusias rankas, vakare vykusius pasidalinimus.

„Ketvirtų KAD’o dirbtuvių trukmė išsiplėtė į penkias dienas. Pradėjus nuo trijų dienų, matome rezultato ir proceso skirtumus. Žinoma, pailginus dirbtuves, galima būtų padaryti dar didesnę įtaką ir vaikams, ir bendruomenei.” – kalba organizatoriai.
„Kai pradėjome dirbti, pradėjo eiti ir tėvai, kurie tai atneša įrankius, tai medžiagų skolina, tai klausia, kaip sekasi, kada ateiti padėti. Dar šiandien ryte visą priekabą žvyro atvežė. Beveik nepirkom medžio medžiagų, beveik viską gavom iš vaikų tėvelių.” – kalba savanoriai.
„Patinka, kad čia visi sutaria, smagu, kad čia kažką statysim. Aš pirmą kartą statysiu, tai kažkaip įdomiai čia skaičiavom, matavom, man patinka.” – kalba vaikai.

Takelio statybos tapo ir bendruomenės susitelkimo priežastimi – Upynos gyventojai dosniai atidavė nebereikalingą medieną, kurios visiškai pakako išpildyti priojektą. Paskutiniąją dieną, įkvėpta nesibaigiančių vaikų svajonių, KAD’o kūrėjų komanda nusprendė perduoti Takelio-kambarėlio projekto tęsinį – vaikams buvo iškilmingai įteiktas tinklas dešimtviečiui hamakui.

Projektą pristato
Architektūros fondo veiklą finansuoja
Partneris
Informacinis partneris
Draugai
Esame apdovanoti