Žadeikoniai

SAVANORIŲ KOMANDA
Mantas Timaitis - komandos kuratorius
Aurelija Slapikaitė
Algimantas Grigas
Virginijus Benašas
Margarita Kaučikaitė

MIESTELIO ATSTOVĖ
Valerija Šteimantienė
Gyventojai
153
Dirbtuvėse dalyvavę vaikai
Atstumas nuo Vilniaus
199
Objekto pavadinimas

Poilsio erdvė ant kalnelio

Metai
2013 m.
Pasvalio r. sav.
56.18794,
24.37405
Esama būklė
Dalinai išlikęs

Aplankytas 2020 m. vasarą: išliko alpinariumas, mozaika-kalnelis virš vandens saugyklos, besisukantis būgnas, porą įkastų rąstų, išliko "meilės" suolelis, nudažyta siena.
Sukurti objektai
Sukurta mozaika su besisukančiu stalu, atsisėdimai šlaite, alpinariumas, apželdinta šešėlį metanti sienutė, universali scena; perdažytos supynės ir karstyklė "vaivorykštė"; sutvarkyta tinklinio aikštelės aplinka - išgenėti karklai, atvertas vaizdas į saulėlydį, dekoruota siena.
Panaudotos medžiagos
Medinės lentos, dažai, rąstai, keraminės plytelės, skalbimo mašinos būgnas, augalai

Žadeikonių kaimelis išsidėstęs palei dvi gatves, už 3 km – upė, vaikai mokosi Saločių miestelyje (5 km). Pasirinkta projekto vieta – bendruomenės namų kiemas – pagrindinė, aiškiai suvokiama viešoji erdvė kaimelyje. Didžiausias dirbtuvių iššūkis – sukurti jaukų ir kviečiantį bendruomenės namų kiemą. Didžiausias dirbtuvių laimėjimas – betarpiškas ryšys su vaikais, įgyvendintos visos susvajotos ir užsibrėžtos idėjos.

Suprasdami, kad kiekvieno projekto miestelio aplinka – individuali, asmeniška ir išskirtinė, į pirmasias dirbtuves leidomės be išankstinio nusiteikimo, tikėdamiesi idėjas ir įkvėpimą atrasti kartu su vaikais. Tačiau per keturias dienas nuveiktų darbų ir sukurtų projektų skaičius viršijo visus mūsų lūkesčius ir įrodė, kiek daug galima nuveikti turint bendrą tikslą, dirbant kartu ir padedant vienas kitam.

Kalbant su vaikais apie jų norus, lūkesčius ir kasdienybę, nekilo abejonių, kad projekto ašimi turėtų tapti bendruomenės namų kiemas – tai kaimelio kultūros židinys ir laisvalaikio praleidimo vieta. Aptarę keletą idėjų visų pirma nusprendėme kiemelyje sukurti vietą bendruomenės susitikimams, tačiau vėliau, įkvėpti vieni kitų, natūraliai projektą išplėtėme iki viso kiemelio sutvarkymo ir nuveikėme tikrai daug!

Bendravimo vietos projektui pasirinkome kieme esantį kalnelį – užkastą ir apželdintą šulinį, uždengtą betoniniu dangčiu. Ant betoninio dangčio paviršiaus sukūrėme mozaiką iš panaudotų spalvotų keraminių plytelių ir cemento (vaikų, jų tėvelių ir savanorių dėka mozaiką sudėliojome per vieną dieną), medžio suoliuką bei besisukantį stalą iš skalbimo mašinos būgno ir lentų. Kalnelio šlaitą vėliau papuošė alpinariumas su kaimelio laukuose rastais akmenimis ir žmonių padovanotais augalais, nuo saulės kaitros sauganti apželdinta ažūrinė sienutė iš Saločių seniūnijos padovanoto medžio bei šlaite įkastos sėdėjimo vietos iš senų medžių rąstų.

Dirbtuvių metu sutvarkėme prie krepšinio ir tinklinio aikštelės esančius žilvičius, kurių nereikalingas šakeles panaudojome kalnelio sienutei. Sutvarkę žilvičius atvėrėme idomią ūkinio pastato sieną, įspūdingą vaizdą į šalia esančius laukus bei į bendruomenės kiemą įleidome saulėlydį. Dirbtuves užbaigėme dar vienu ambicingu projektu – iš seno metalinio priekabos rėmo ir Saločių seniūnijos padovanotų lentų sukūrėme daugiafunkcį objektą – platformą, kurią bus galima panaudoti kaip sceną, darbo stalą arba terasą.

2013 m. rudenį savanorių komanda aplankė objektą, susitiko su vaikais.
Projektą pristato
Architektūros fondo veiklą finansuoja
Partneris
Informacinis partneris
Draugai
Esame apdovanoti